Uztura speciāliste Liene Sondore apgalvo, ka sviestmaizes potenciālu ir beidzot pienācis laiks izcelt citu maltīšu vidū. “Sviestmaizē mājo visa veselīga uztura piramīda, un, neraugoties uz mītiem, tā ir ideāls ogļhidrātu, labo tauku, šķiedrvielu un olbaltumvielu avots, kas baudāms ne tikai brokastīs, bet arī pusdienās vai vakariņās. Sviestmaize ir kārtīga ēdienreize – tikai pašam ēdājam ir jāzina, kas viņa organismam ir visvairāk nepieciešams," stāsta Liene Sondore un dalās padomos par to, kādas sviestmaizes gatavot, lai tās būtu uzturvielām bagātas un vērtīgas.

"Mūsdienu sabiedrībā popularitāti gūst zema ogļhidrātu satura diētas, kā arī tendence izvairīties no glutēna. Visticamāk, ka tāpēc sviestmaizes guvušas nepelnīti sliktu slavu, taču – nepelnīti! Sviestmaize satur pilnu veselīga uztura piramīdu: no graudaugiem maizē, līdz pat dārzeņiem, olbaltumvielām, kā arī veselīgajiem taukiem. Tāpēc sviestmaize var remdēt izsalkumu jebkurā ēdienreizē,” stāsta Liene Sondore.

 

Maize – vienkāršākais veids, kā iekļaut graudaugus uzturā

Galvenā sviestmaizes sastāvdaļa ir maize – sviestmaižu uzturvērtība arī lielā mērā ir atkarīga no tās izvēles. Maize kā viens no graudu produktiem kopā ar dārzeņiem un augļiem, veido pārtikas piramīdas pamatu. Graudaugus Ieteicams ēst 5 līdz 6 reizes dienā – sviestmaize ir viens no vienkāršākajiem un garšīgākajiem veidiem, kā iekļaut graudaugus ikdienas uzturā.

 

"Visas maizes tomēr nav vienādas – katrā maizītē ir mainīgs uzturvielu daudzums, kā arī dažādi vitamīni un minerālvielas. Tāpēc iesaku izvēlēties pilngraudu vai rudzu maizi. Pilngraudi spēlē galveno lomu vielmaiņas procesos, palīdzot ķermenim absorbēt enerģiju no olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Tie ir svarīgi centrālajai nervu sistēmai, produktivitātei, attīstībai,” stāsta uztura speciāliste.

 

„Veselīga dzīvesveida tendences iesaka izvairīties no pievienotā cukura, tāpēc, piemēram, dārzeņu maize, kuras sastāvā daļu miltu ir aizstāti ar dārzeņu miltiem, ir  brīnišķīga izvēle tiem, kas meklē dabisku saldumu. Turklāt šajā maizē ir vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu – patērētāji aizvien biežāk izvēlas maizi ar dārzeņiem. Vel viena priekšrocība ir ērti maizes formāti, piemēroti sviestmaižu gatavošanai, cilvēkiem, kuri pastāvīgi steidzas un vada aktīvu dzīvesveidu,” stāsta “Fazer Latvija” pārstāve Zane Bērziņa.

 

Lai izveidotu sev vispiemērotāko sviestmaizi – tādu, kas ne tikai remdē izsalkumu, bet arī dod enerģiju, ir būtiski ņemt vērā vismaz dažus no sekojošiem faktoriem: cik liela ir attiecība starp garīgo un fizisko slodzi manā ikdienā, kādi ir mani ēšanas ieradumi, kas man garšo, kad es ēdīšu sviestmaizi. Maizīti var pagatavot iepriekš un remdēt izsalkumu pēc nepieciešamības! Uztura speciāliste Liene Sondore saka, ka labai sviestmaizei noteikti var izvēlēties dažādas maizes un, lūk, daži speciālistes ieteikumi 4 (nejauši izvēlētiem) dažādiem cilvēku tipiem:

 

  • Vienmēr aktīvais un radošais students: studenta sviestmaizei un ēdienreizei jābūt tādai, kas dod enerģiju, spēku un uzmundrina. Tāpēc, piemēram, pusdienās iesaku sviestmaizi, kuras pamatā ir kvalitatīva tostermaize, ko papildina bekons, Čedaras vai kāds cits siers (atceries par olbaltumvielām!), gurķu mērce un zaļumi. Šāda sviestmaize dos enerģiju un nodrošinās olbaltumvielas organismam. Brokastīs derēs sviestmaize ar krēmsieru, kam pārkaisīti rieksti (piemēram, valrieksti, smalcināti lazdu rieksti vai mandeles) un kaltēti augļi, medus. Kaltētos augļus var aizvietot ar banānu – tas derēs smadzeņu darbības aktivizēšanai. Protams, ūdens un šokolāde kā enerģijas bumbai, kad nogurums ņem virsroku,

 

  • Health buff jeb sportiski cilvēki, kas ļoti veselīgi ēd katru dienu: ar šiem ir viegli, jo viņi vienmēr domā līdzi tam, ko ēd! Sviestmaizes pamatā, piemēram, pusdienās var būt gan pilngraudu, gan rudzu maizes ar dabīgo raugu. Lieliski, ja maizē ir auzu milti, kas vienmēr uzskatītas par vienu no veselīgākajiem ogļhidrātu avotiem, tomēr auzu pārslas ir arī lielisks olbaltumvielu avots. Šāda maize būs īpaši vērtīga sportistiem, jo tā sniegs gan enerģiju, gan materiālu muskuļu audzēšanai. Spēka pietiks arī vakara treniņam! Es ļoti atbalstu sviestmaizes sagatavošanu mājās – sportiskajiem tas patiks! Lūk, viens ieteikums – rudzu maizes šķēle ar graudiem un sēklām, no rīta cepta vēršacs, tomāts, zaļumi, sparģeli (atceries - zema kaloritāte un kas palīdz kontrolēt cukura daudzumu ķermenī, spēcina sirds un asinsvadu sistēmu un imūnsistēmu), rīvēts cietais siers. Šādu sviestmaizi var ņemt līdzi kārbā un darbā pusdienlaikā vislabāk ēst ar dakšu un nazi – mīkstāks olas dzeltenums kopā ar rīvēto sieru veidos labu mērci. Lieliskas pusdienas! Sportiskie arī daudz lieto diedzētās pupiņas, graudus, sēklas – tas papildinās katru sviestmaizi. Ne tikai sportiskajiem!

 

  • Housewife jeb jauna sieviete, kas lielu dienas daļu pavada ar bērniem: enerģiskai, jaunai sievietei jādomā par sevi un savu labsajūtu. Laba sviestmaize pie kafijas vai tējas dos pārliecību, ka dari sev labu un dos arī enerģiju. Izvēloties, piemēram, sviestmaizi brokastīm, svarīgi, lai tajā būtu augsts šķiedrvielu saturs, kas sniegs enerģiju visai dienai. Dažādi dārzeņi palīdzēs sasniegt šo mērķi. Piemēram, rudzu maizes šķēle, ko apsmērē ar sviestu, krēmsieru un bagātina ar tvaicētām bietēm vai avokado. Avokado ir lieliska brokastu izvēle - tajos esošie labie tauki,  vitamīni un minerālvielas ļauj ilgāk saglabāt sāta sajūtu, uzlabo atmiņu un spēju ātri pieņemt lēmumus. Avokado sviestmaize brokastīs remdēs izsalkumu līdz pat pusdienām un atvieglos pašsajūtu ļoti piesātinātās un papildus enerģiju prasošās dienās. Gards papildinājums maizei būs arī kaltētie tomāti eļļā. Protams zaļumi gan skaistumam, gan veselībai! Katra mamma zinās arī, ka lieliska sviestmaize izdodas ar biezpienu un ievārījumu, ar biezpienu un zaļumiem, redīsiem. Mammai vajag sviestmaizi, kas dod enerģiju un sniedz estētisku baudījumu,

 

  • Biroja darbinieks, kurš visticamāk dienu pavadījis pie datora, sarunās, visu dienu bijis enerģiskā domāšanas stāvoklī. Iespējams, bijis biznesa pusdienās. Tāpēc vakariņu sviestmaizi iesaku gatavot, atceroties, ka uz nakti vajadzētu ierobežot ogļhidrātu daudzumu. Tāpēc derēs maizīte ar augstu olbaltumvielu saturu – piemēram, maize ar dārzeņiem vai graudaugiem, saldajām lēcām un turku zirņiem. Šajā sviestmaizē labi iederēsies liesa putna gaļa vai liesa zivs, kā arī piena produkti - biezpiens vai siers. Tomēr tā kā šī sviestmaize ir paredzēta vakaram, nevajadzētu pārspīlēt, noslogot kuņģa/zarnu traktu. Vakarā ieteicamas vienkāršas un veselīgas maltītes. Vakara maizīti  iesaku papildināt ar dārzeņiem – salātiem, gurķiem, sīpoliem, tomātiem, papriku, seleriju kātiem,  spinātiem u.c. zaļumiem – veselīgas piedevas sniegs papildus šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas. Ja sezonas aktuālie svaigie dārzeņi vēl nav pieejami, var izvēlēties dažādus sautētus, grilētus dārzeņus. Labi garšos sautētu vai ceptu dārzeņu un pupiņu pastētes. Maizīti var papildināt ar pašu gatavotu jogurta mērci – sajaucot jogurtu ar zaļumiem, sinepēm

 

Un visbeidzot – pievērsiet uzmanību tam, kas tiek smērēts uz maizītēm. Mūsu iecienītā izvēle – sviests – jāklāj ļoti plānā kārtiņa. Tikai tik daudz, lai tas palīdzētu noturēt to, ko liekat uz maizes virsū! Gatavojot sviestmaizes, atcerieties par dažādību – uz maizītēm var smērēt kaņepju sviestu, labas kvalitātes olīveļļu, riekstu/sēklu eļļas, zaļumu mērces, krēmsieru, guakamoli vai ļoti populāro humusu. Humuss maizītei piešķirs vēl augstāku olbaltumvielu saturu, kas ir ļoti svarīgi vakariņās.