Šogad Ogres novada 10 skolās mācības ir uzsākuši 355 pirmklasnieki, savukārt Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novada 9 skolās kopā gandrīz 300 bērnu. Mācību process un koncentrēšanās jaunu lietu apguvei prasa lielu enerģiju, tāpēc ir svarīgi ēst veselīgi, regulāri un daudzveidīgi. Lai atbalstītu skolotājus un pašus bērnus veselīgas ēdienkartes ieviešanā savā ikdienā, šogad “Fazer Latvija” katrai Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novada pirmajai klasei dāvināja mācību gada kalendāru ar Uztura piramīdu, kas ik dienu atgādinās par veselīgas un uzturvielām bagātas maltītes nepieciešamību. Skolas gaitu sākums ir svētki, tāpēc pie pirmklasniekiem aizceļoja arī “Fazer” saldumi.

Uztura speciālisti un ārsti arvien uzsver: jo ātrāk sāksim bērnu radināt pie veselīga uztura paradumiem, jo lielāka iespēja, ka, bērnam pieaugot, tie saglabāsies. Veselīga ēšana, pirmkārt, ir pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs katru dienu. Jo bērnam ir aktīvāks dzīvesveids, jo vairāk jādomā par ēdiena uzturvērtību, tostarp, vitamīnu, minerālvielu, ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku daudzumu ēdienā. Skolās veselīgas ēdienkartes principus un tajā iekļaujamos produktus nosaka Ministru kabineta noteikumi, bet arī mājās katrā ģimenē būtu ieteicams, cik vien iespējams, rūpīgi sekot ikdienas ēdienkartei – te labs palīgs ir diētas ārstu izstrādātā Uztura piramīda.

“Uztura piramīda ir uzskatāms mūsu ikdienas uztura padomdevējs. Graudaugu produkti kopā ar dārzeņiem un augļiem veido mūsu uztura piramīdas pamatu, savukārt saldumi atrodas piramīdas augšgalā. Tos vienmēr ēdam ar mēru. Mēs vēlamies bērniem atgādināt, ka maizīti ēdam ikdienā, savukārt saldumus un šokolādi – svētkos un gadījumos, kad vēlamies sevi iepriecināt. Ar saldumiem mēs noteikti neaizstājam veselīgas maltītes,” saka “Fazer” komunikācijas direktore Baiba Gulbe.

Graudu produkti, galvenokārt maize, ir neatņemama mūsu ēšanas kultūras sastāvdaļa. Maize ir mūsu galvenais šķiedrvielu avots. Papildus šķiedrvielām, graudu produkti ir nozīmīgs dzelzs, folijskābes, magnija un kālija avots. Uztura speciālistu ieteiktais šķiedrvielu daudzumu ikdienā ir 25-35 g, to uzturā var uzņemt ar 5-6 pilngraudu maizes šķēlēm vai, piemēram, 14 āboliem vai 25 tomātiem. Arī kvalitatīvai šokolādei ir augstu uzturvērtību - tumšā šokolāde ir bagāta ar šķiedrvielām, magniju un kāliju, tās uzturvērtību var salīdzināt ar riekstiem un mandelēm. Savukārt, piena šokolāde ir B2 vitamīna un kalcija avots.

Ogres un apkārtējo novadu pirmklasnieku sveikšana ir viena no “Fazer” ilggadīgajām tradīcijām. Veselīgs un kvalitatīvs ēdiens ir viens no pamatnosacījumiem, lai mēs justos labi un laimīgi, tāpēc Ogres, Lielvārdes, Ķeguma un Ikšķiles novada pirmklasniekiem, skolotājiem un viņu vecākiem “Fazer” novēl enerģijas pilnu un pozitīviem notikumiem piepildītu mācību gadu. Lai visiem, ne tikai skolēniem 1. klasē, vienmēr ir veselīgas maltītes un panākumi, ko nosvinēt, baudot gardus saldumus.


Par “Fazer Latvija”:
“Fazer Latvija” ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem – “Fazer” un “Druva”. Maize tiek cepta mūsdienīgā ražotnē Ogrē, kas ir viena no tradīcijām bagātākajām maizes ceptuvēm Latvijā. 2015. gadā Ogrē darbu sāka jauna, mūsdienīga kūku un konditorejas izstrādājumu ražotne. “Fazer” saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes “Karl Fazer” un “Geisha”, tiek ražoti Somijā. 2017. gadā “Fazer Latvija” apgrozījums bija 25,32 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.


Plašāka informācija:
Baiba Gulbe, “Fazer Bakery Baltic” komunikācijas direktore
Baiba.gulbe@fazer.com, t. 29278780, www.fazer.com

 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”. Pieņemti 2012.gada 13.martā (prot. Nr.14 17.§), pēdējie atjauninājumi un papildinājumi pieņemti MK sēdē 2018. gada 21. augustā