Īpašu popularitātes uzplaukumu ir piedzīvojusi skābmaize jeb maize, kas pagatavota, izmantojot dabīgo ieraugu – tā meklējama ne vien Rīgas modernākajās kafejnīcās un beķerejās, bet tagad arī atrodama lielveikalu plauktos mūsu maltītēm ikdienā. Un ne par velti – kvalitatīva un laba maize, kas tapusi ar dabīgo ieraugu, nav nesen popularitāti ieguvis produkts, bet jau izsenis ir būtiska latviešu ēdienkartes sastāvdaļa. Dabīgā ierauga maize palīdz nodrošināt vērtīgas un organismam nepieciešamas uzturvielas, tādēļ kvalitatīva maize noteikti jāiekļauj veselīga uztura grozā, kas rudens sezonā kalpos arī kā labs atbalsts imūnsistēmai cīņā ar vīrusiem.

“Tā kā skābmaize jeb dabīgā ierauga maize šobrīd īpaši pieprasīta, tad “Fazer”, sekojot iedzīvotāju tendencēm, steidza piedāvāt pircējiem šo vērtīgo maizi un padarīt to pieejamāku plašākai sabiedrībai. Tagad varam skābmaizi nopirkt ne vien nelielās maizes ceptuvēs, bet arī lielveikalos un piemājas veikaliņos, kur pircējiem ir pieejama rokām darināta dabīgā ierauga maize, ko ar īpašu rūpību cepuši mūsu maizes meistari,” stāsta Fazer mārketinga vadītāja Zane Bērziņa.

Dabīgā ierauga maize - nozīmīgu minerālvielu un vitamīnu avots

Šobrīd, kad apkārt plosās vīrusi, ir nepieciešams rūpīgāk piedomāt pie ikdienas uztura - ēst pēc iespējas biežāk tādus pārtikas produktus, kas satur organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Vitamīni ne tikai nodrošina organisma augšanu un attīstību, bet arī spēcina imūnsistēmu. Savukārt minerālvielas ir sava veida “būvelementi”, kas ir būtisks atbalsts visiem dzīvības procesiem organismā.

“Ikviena dabīgā ierauga maize ir arī vērtīgs šķiedrvielu avots, kas papildus veicina normālu zarnu trakta darbību, kā, piemēram, "Fazer" Dabīgā ierauga rudzu maize un kviešu maize ar diedzētiem rudzu graudiem. Pateicoties maizes sastāvā esošajiem veselīgajiem ogļhidrātiem, kas organismā sadalās lēni un izdala daudz enerģijas, šī maize garantē ilgstošu sāta sajūtu un būs labi piemērota gan kā sātīgu brokastu sastāvdaļa, gan nodrošinās enerģiju un spēku, baudot to pusdienās,” stāsta Z. Bērziņa.

Maize, kas cepta izmantojot dabīgo ieraugu, satur vitamīnus B1, B2, E un PP, visas neaizstājamās aminoskābes, kā arī minerālvielas - nātriju, kāliju, fosforu, dzelzi, kalciju un magniju. Piemēram, kālijs un nātrijs ir nepieciešams ūdens līdzsvara uzturēšanai organismā, kā arī nervu un muskuļu darbībai. Savukārt maizē esošie vitamīni organismā uzsūcas daudz labāk nekā mākslīgi radītie vitamīni. Tāpat dabīgā ierauga maize palīdz līdzsvarot organisma mikrofloru un ir vieglāk sagremojama, bet ilgais fermentācijas process uzlabo miltos esošo barības vielu pieejamību.

Fermentācijas maģija

“Dabīgajam ieraugam izmanto tos pašus miltus, ko jebkuras citas maizes tapšanā, taču tieši fermentācijas process būtiski uzlabo maizes uzturvērtību. Pētījumi pierāda, ka pienskābās baktērijas fermentācijas procesā izdala antioksidantus un palielina folijskābes līmeni maizē. Folijskābe ir B grupas vitamīnu paveids un organismam šis vitamīns ir īpaši nepieciešams, lai nodrošinātu tādus svarīgus procesus kā imūnsistēmas stiprināšanu un sarkano asinsķermenīšu veidošanos,” skaidro Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Dabīgais ieraugs veidojas tad, kad fermentācijas procesā sākas dabiskās graudu un gaisa mikrofloras simbioze. Gan miltos, gan gaisā ir savvaļas rauga šūnas un dažādas baktērijas, kas fermentācijas laikā sāk augt un attīstīties. Ierauga audzēšanas process ir laikietilpīgs un prasa lielu pacietību. Piemēram, ieraugu rudzu maizei Fazer maiznīcā audzē no rudzu miltiem un ūdens, maigi dēvējot to par ierauga “māmiņu”. Ieraugu rūpīgi kopj vismaz 7-10 dienas, piebarojot ar miltiem un ūdeni, līdz tas atdzīvojas un sāk veidot burbulīšus.

Rūgšanas laikā veidojas sarežģīta aromātu kombinācija ar skābenām augļu garšas niansēm, ko vēlāk var sagaršot arī maizē. Tādēļ dabīgā ierauga maize ne tikai papildina jebkuru sviestmaizi, bet arī garšo lieliski ēdot to tāpat vien. Lai gan daži no vitamīniem un minerālvielām ir sastopami arī maizēs, kas nav ceptas no dabīgā ierauga, tomēr vērtīgākās īpašības rodas pateicoties dabīgajam ieraugam. Ieraugs ir gluži kā maizes dvēsele un pamatu pamats, tā audzēšana ir laikietilpīga un prasa lielu pacietību.

Zemāk divas Fazer maizes meistaru iemīļotas receptes, kas gan palutinās garšas kārpiņas, gan sniegs enerģiju ilgākam laikam:

Fazer dabīgā ierauga kviešu maizes tosts ar vītināto šķiņķi un svaigo zaļumu pesto

Sastāvs:

Fazer Dabīgā ierauga kviešu maize 4 šķēles
Svaigais krēmsiers 100 g
Vītinātais šķiņķis 3 šķēles
Vidēja izmēra vai ķiršu tomāti 2-3 gb.

Svaigo zaļumu pesto:

Svaigas dilles 1 sauja
Svaigi pētersīļi 1 sauja
Sīpolloki 1 sauja
Extra virgin olīveļļa 3 karotes
Ciedru rieksti 25 g
Sāls 1 šķipsna

Pagatavošana:

Pagatavo pesto – liek visus zaļumus blenderī, aplej ar olīveļļu, pievieno ciedru riekstus un sāli. Blenderē, līdz iegūst raupjas tekstūras masu.

Apgrauzdē maizes šķēles, līdz tās kļūst brūnas. Uz tām klāj pesto, virsū liek svaigo krēmsieru, vītināto šķiņķi un tomātus. Dekorē ar svaigām pētersīļu lapām un nedaudz pesto - tā izteikti zaļā krāsa vienreizēji kontrastē ar balto sieru!

Fazer Dabīgā ierauga rudzu maize ar kazas siera krēmu un kūpināta laša fileju

Sastāvs:

Fazer Dabīgā ierauga rudzu maize 2 šķēles
Biezpiens 60g
Krēmīgs kazas siers 60g
Ķiploks 1 daiviņa
Kūpināta laša fileja 50g
Svaigas dilles 1 sauja
Kaperi 1 sauja
Sarkanais kāposts 1 neliels gabals
Šalotes sīpols 1 gab.

Marinādei:

Ūdens 1 glāze
Brūnais cukurs 1.5 karote
Ābolu vai baltā vīna etiķis 4 karotes

Pagatavošana:

Pagatavo marinādi – izšķīdina ūdenī cukuru un pievieno etiķi. Ar to pārlej smalki sagrieztus kāpostus un sīpolu. Ļauj vismaz pusstundu ievilkties.

Sajauc biezpienu ar kazas sieru, izspiež ķiploku daiviņu un labi samaisa. Klāj uz rudzu maizes šķēles un liek virsū kūpināta laša fileju. Dekorē ar marinēto kāpostu un sīpola gabaliņiem, kaperiem, dillēm. Lielas maizes šķēles der pārgriezt uz pusēm. Var pasniegt tūlīt, bet tās labi saglabās formu arī istabas temperatūrā uz galda visa vakara garumā.