Kā liecina “Fazer Latvija” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktais pētījums*, 29,3% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 – 74 gadu vecumam baltmaizi saista ar tās patīkamo garšu. Savukārt 27% iedzīvotāju uzskata, ka baltmaizi raksturo tās mīkstums, kukulīša forma (10%), baltums (9,3%), gaisīgums un vieglums (7,7%), kā arī svaigums (5,3%).

 

“Mākoņmaize jau desmit gadus ir iecienīta baltmaize latviešu ģimenēs. To parāda arī pārdošanas rādītāji  – tā ir viena no top trīs pircēju iecienītākajām baltmaizēm Latvijā jau desmito gadu. Cilvēki ir iemīļojuši Mākoņmaizes maigo garšu, mīkstumu un garšīgo garoziņu, tādēļ tā iecienīta uz ģimenes galda kā svētkos, tā ikdienā,” atklāj Fazer Latvija mārketinga vadītaja Zane Bērziņa.

 

Kā tika noskaidrots pētījumā, latvieši baltmaizi ir iecienījuši ēst gandrīz katrā ēdienreizē, un 34% iedzīvotāju to ēd vairākas reizes nedēļā vai katru dienu (26%). Tāpat aptaujā noskaidrots, ka baltmaizi visvairāk esam iecienījuši ēst tieši brokastīs – tā atzīst 61% respondentu.

 

Lai arī katram no mums ir savs iecienītākais laiks, kad izvēlamies nobaudīt sviestmaizi, par mīļāko piedevu baltmaizei latvieši ir vienisprātis. Tā ir siera šķēle, kas uzlikta uz svaigas baltmaizes, tā atbildējis 61% no respondentiem. 46% respondentu atzīst, ka baltmaize ir visgardākā, tad ja to ēd vienkārši ar sviestu.

 

Tāpat esam iecienījuši papildināt baltmaizes šķēli ar desu vai kūpinātu gaļu, tā uzskata 45% respondentu. Iecienīta ir arī baltmaize ar kādu no saldajām piedevām – ievārījumu, medu vai bērnības klasiku – cukuru, tā uzskata 27% respondentu. Tāpat esam iecienījuši ēst baltmaizi ar dārzeņiem – tomātiem, gurķiem vai avokado, tā uzskata 11% respondentu. Savukārt 9% aptaujāto atzīst, ka baltmaize vislabāk garšo tad, kad tiek ēsta bez piedevām – pati par sevi.

 

“Interesanti, ka, lai arī visā Latvijā iecienītākā piedeva uz baltmaizes ir siers, otrā iemīļotākā piedeva ir atšķirīga Latvijas reģionos. Tā piemēram, kurzemnieki un vidzemnieki ir visvairāk iecienījuši baltmaizi ar sieru un sviestu, turpretī, Zemgalē un Latgalē iedzīvotāji dod priekšroku sviestmaizei ar sieru un desu,” atklāj Z. Bērziņa.

 

* Pētījums par baltmaizes ēšanas paradumiem veikts pēc “Fazer Latvija” pasūtījuma, sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Pētījumā kopumā piedalījušies 500 respondenti. Pētījums veikts laika posmā no 2020. gada 9. – 12. jūnijam.