Ogrēnietes Guntas Āboliņas ikdiena paiet katru dienu baudot svaigi ceptas maizes smaržu, jo tieši viņa maiznīcā Fazer Latvija ir atbildīga par pasūtījumu pieņemšanas procesu un gādā par to, lai katrā Latvijas pilsētā vienmēr ir pieejama svaigi cepta maize.

Maizes tapšanas maģija

Guntas karjeras ceļš sākās jau pirms 23 gadiem, kad viņa kā tirdzniecības pārstāve sāka darbu Ogres maizniekā, kas vēlāk apvienojies ar vienu no tā laika slavenākajām maiznīcām Druva, un kopš 2001. gada zināma kā Fazer Latvija maiznīca. “Kad sāku darbu maiznīcā es un kolēģi bijām pavisam jauni un lielām ambīcijām pilni, tādēļ, lai arī sākotnējais darbs bija izaicinājumiem pilns un ļoti dinamisks, tas sniedza lielu gandarījumu – redzot, kā uzņēmums sāk savus pirmos soļus tirgū,” stāsta Gunta.

 

Šobrīd maiznīca Fazer Latvija darbojas jau teju 20 gadus un, pēc Guntas vārdiem, viņa ļoti lepojas ar to, ka strādā lielā starptautiskā uzņēmumā, kas atrodas tepat Ogrē. “Mani iepriecina tas, ka, uzzinot, ka es strādāju Fazer, cilvēki reaģē ļoti pozitīvi - vienmēr saņemu atzinīgus vārdus par uzņēmumu un tā ražoto produkciju,” stāsta Gunta.

 

Gunta atzīst, ka arī pats maizes tapšanas process ir gluži vai maģisks: ”Katram latvietim maize ir kultūras vērtība, no laika gala tā ir celta goda vietā un godināta katrā ģimenē. Latvietis maizi izmanto visādos veidos, lai nebūtu jāizmet ārā neviena šķēle. Citreiz ārzemnieki pat smejas, ka mēs pat saldo ēdienu no maizes varam uztaisīt. Tas tiešām ir tāds maģisks produkts, pret kuru mēs izturamies ar lielu cieņu. Es ceru, ka tā ir katram latvietim.”

 

Kad viena maize sirdij ir tā īpašākā

Arī Guntas ģimenē ierasts uz galda redzēt maizes klaipiņu, taču ir viens, kas ģimenē ir īpašā cieņā. “Manā ģimenē bērni un mazbērni ir iecienījuši pārsvarā baltmaizi, tādēļ mums mājās vienmēr ir Mākoņmaizes klaips. Mazbērni jau paši ir iemācījušies tās receptes, kas pie sirds iet vislabāk – grauzdējot un ēdot ar sāļajām vai saldajām piedevām, piemēram banāniem un zemesriekstu sviestu. Savukārt brīvdienās, kad gribas sevi mazliet palutināt, to  izmantojam lašmaizīšu pagatavošanai. Tā jau ir kļuvusi par mūsu brīvdienu tradīciju un neatņemamu sastāvdaļu,” stāsta Gunta.

 

Šogad aprit 10 gadi kopš Mākoņmaize pirmoreiz ieraudzīja pasauli.  “Vēl tagad atceros, kad pirms desmit gadiem uzņēmumā tika prezentēta Mākoņmaize. Nevienas citas maizes ienākšana mūsu uzņēmumā man nav palikusi atmiņā tik spilgti. Atceros, cik mēs ar kolēģiem bijām saviļņoti par šo lielo, mīksto un balto klaipu gluži kā mākonis, kuru tā vien gribas paņemt abās rokās un aiznest mājās savai ģimenei,” atmiņās dalās Gunta.

 

“Arī manā ģimenē Mākoņmaize ir biežs viesis. Kā jau ikvienam latvietim, mums ar vīru ļoti garšo arī rudzu maize, taču kopīgajās maltītēs ar ģimeni iecienītākā tomēr ir baltmaize. Arī vīrs, kurš stingri pieturās pie veselīgiem ēšanas paradumiem, vienmēr man saka – brokastīs, lūdzu, ēdīsim tikai baltmaizi, rupjmaizei vēl ir par agru,” smej Gunta.