Ieraugs ir maizes dvēsele un pamatu pamats, tā audzēšana ir laikietilpīga un prasa lielu pacietību. Taču dabīgi raudzēta maize bez ierauga nav iedomājama, jo tas mīklā aizsāk pašu svarīgāko - dabīgu rūgšanas procesu.

No dabīgā ierauga cepta maize var būtiski papildināt veselīgu uzturu. Tā palīdz līdzsvarot mūsu mikrofloru un ir vieglāk sagremojama, bet ilgais fermentācijas process uzlabo miltos esošo barības vielu pieejamību.

Dabīgā Ierauga kviešu maize

Lai ieraugs izdotos, sāktu veidot burbulīšus un spētu vēlāk pacelt mīklu, to audzējam īpašā telpā, izmantojot tikai dabīgas izejvielas - miltus, ūdeni un pienskābes baktērijas.

Iegūto ieraugu mēs pievienojam miltiem un citām izejvielām. Mīklai rūgstot, veidojas burbulīši, un tie piešķir mūsu ierauga maizei raksturīgo atvērto struktūru.

Gatavo mīklu sadalām porcijās koka veidnēs. Kad mīkla rūgstot iegūst klaipa formu, liekam krāsnī uz akmens klona cepties, līdz maize ar gardo garoziņu top gatava.

Dabīgā Ierauga maize ar diedzētiem rudzu graudiem

Īpaši audzētais ieraugs tiek pievienots miltiem, rudzu graudiem sīrupā un citām izejvielām. Dabīgā ierauga kviešu maize ar diedzētiem rudzu graudiem ir proteīna avots un tai ir maz cukura. Tradicionālās izejvielas, tas, ka maize ir cepta uz akmens klona un atvērtā maizes struktūra to padara par īpaši gardu un unikālu produktu.

Dabīgā Ierauga rudzu maize

Ieraugu rudzu maizei mēs audzējam no rudzu miltiem un ūdens maigi dēvējot to par ierauga "māmiņu". Ieraugu rūpīgi kopjam vismaz nedēļu, piebarojot ar miltiem un ūdeni, līdz tas atdzīvojas un sāk veidot burbulīšus.

Lai izceptu īstu, dabīgi raudzētu rudzu maizi, ir nepieciešams plaucējums. To iegūstam, plaucējot miltus karstā ūdenī, kam pievienojam iesalu. Saldais plaucējums sekmēs mīklas tālāku rūgšanu, būtiski ietekmējot arī maizes garšu.

Plaucējumu pievienojam ieraugam un iejaucam pārējās mīklas sastāvdaļās. Kad mīkla uzrūgst, to var dalīt porcijās, pārkaisīt ar ķimenēm un likt krāsnī uz akmens klona cepties. Svaigi ceptai maizei jāļauj pāris dienas atpūsties, jo tikai tad to var sagriezt glītās šķēlītēs.